חרדה אצל ילדים ונוער

חלק חשוב מההתפתחות הרגשית של ילדים נבנית סביב פחדים, תחילה מאובייקטים דמיוניים כמו מפלצות ושדים ולאחר מכן מאובייקטים מציאותיים כמו גנבים, מחבלים,בריונות ועוד. מרבית הילדים מתמודדים עם פחדים אלו בדרכים שונות די בהצלחה. אצל חלק מהילדים מעבר לפחדים הנורמטיבים מתפתחת חרדה שעלולה לפגוע בתפקוד וברווחה הנפשית של הילד או המתבגר.

חרדה מוגדרת כתחושה סובייקטיבית של הפרט המאופיינת בפחד מוגזם, בהלה או דאגת יתר ללא סיבה רציונאלית וללא קיום של סכנה ממשית. לפחד תפקיד הישרדותי חשוב במפגש עם דברים המהווים עלינו איום, כך למשל במקרה בו אנו פוגשים בנחש, המהווה סכנה ממשית עבורנו, הפחד יעזור לנו לברוח או לתקוף. החרדה לעומת זאת עולה בשל מחשבות שליליות ואף קטסטרופאליות, ללא קשר לסכנה ממשית המאיימת עלינו. במקרה כזה נוצרת שרשרת תגובות פיזיולוגיות, קוגניטיביות, רגשיות והתנהגותיות שאינן משרתות אותנו בחיים היומיומיים וודאי לא ברמה ההישרדותית. תגובות פיזיולוגיות נפוצות מתבטאות בתסמינים גופניים כגון דפיקות לב מואצות, נשימות מהירות, הזעה, כאבי בטן, בחילות ועוד.

במבחינה התנהגותית תחושות קשות אלו מביאות בדרך כלל להימנעויות רבות שמתפתחות כמו כדור שלג: הימנעות מתחילה מהגורם שנתפס כמאיים ומתרחבת להימנעויות נוספות ובכך מהווה פגיעה קשה ברווחה הנפשית של הילד, בתפקוד היום יומי שלו ובאיכות חייו.

אצל ילדים בניגוד למבוגרים יש את ההורים כסוכן שינוי ראשון במעלה אשר עשוי לזרז את תהליך ההתגברות על החרדה. קיימים סוגים שונים של הפרעות חרדה ובאתר זה תוכלו למצוא מידע על סוגי החרדה השונים. אם נדמה לכם שילדכם סובל מחרדה כלשהי חשוב לפנות מוקדם ככל האפשר כדי למנוע התפתחות של הימנעויות נוספות.

למידע נוסף על חרדות אצל ילדים קראו את המאמר של ד"ר נעמי אפל 'אבא, אמא: מפלצת!!! על חרדה אצל ילדים'

 

דילוג לתוכן